Αυτό είναι το φορο-πακέτο στα ακίνητα. - Ποιοι φόροι και τέλη μειώνονται, ποιοι αυξάνονται.



Το νέο φορολογικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, προαναγγέλλει με την έκθεσή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Στο κείμενο, αφού γίνεται αναφορά στο γεγονός πως «η σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία τρία έτη (στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων) εκτιμάται ότι έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων», αναφέρεται και ότι η αναβολή για πρόσθετα μέτρα επιτείνει την αβεβαιότητα και εμποδίζει την ανάκαμψη της αγοράς.


Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που – σύμφωνα με πληροφορίες – είναι και αυτές, που θα ισχύσουν τελικά:

Αύξηση των αντικειμενικών αξιών έως τον Ιούνιο του 2012.
Μείωση των φόρων μεταβίβασης.
Κατάργηση επιμέρους επιβαρύνσεων.
Καθιέρωση ενιαίου φόρου επί των συναλλαγών και
Ενιαίου φόρου επί της ιδιοκτησίας.
Η μείωση του φόρου μεταβίβασης προτείνεται, μάλιστα, επειδή η συγκεκριμένη φορολογία στην Ελλάδα «βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ εκτιμάται ότι η μείωσή της θα αυξήσει την πολύ χαμηλή συχνότητα των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων».

Πάντως, εκτιμάται ακόμη ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συμπαρασύρει πολλούς φόρους προς τα πάνω, «επιτείνοντας την έντονη αβεβαιότητα και την ύφεση στην ελληνική κτηματαγορά».

Πηγή 24h.gr
http://taxheaven.gr