Καταργείται το χαράτσι της ΔΕΗ - Ερχεται νέος φόρος στα κίνητα.

Καταργείται το χαράτσι της ΔΕΗ - Ερχεται νέος φόρος στα κίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν ήδη το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν ήδη το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ακίνητα.



Τον δρόμο για την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και την θέσπιση ενός νέου φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλλεται ενδεχομένως και στα αγροτεμάχια, ανοίγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε ότι το «χαράτσι», είναι συνταγματικό μόνο υπό την έννοια του ότι έχει έκτακτο χαρακτήρα κι ότι θα πάψει να επιβάλλεται από το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν ήδη το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ακίνητα. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προβλέπει την επιβολή ενός ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Με δεδομένο ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα προκύψει θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο στο Δημόσιο έσοδα συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί, τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο κι από τον ΦΑΠ τα έσοδα υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν:

Τον περιορισμό ή ακόμη και την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο ενώ ο ΦΑΠ έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ. Ο νέος φόρος είτε θα επιβάλλεται με μικρότερο αφορολόγητο είτε δεν θα έχει καθόλου αφορολόγητο.

Την επιβολή του νέου φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται. Εναλλακτικά εξετάζεται να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας.

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 με βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ενώ θα αξιοποιηθεί και το αρχείο της ΔΕΗ. Για την καταβολή του φόρου η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων εκκαθαριστικά σημειώματα.



Για το 2012, το «χαράτσι» στα ακίνητα θα εξακολουθεί να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (προβλέπεται να καταβληθεί σε 5 δόσεις από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013) αλλά δεν θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όσους δεν το πληρώνουν. Απλώς, η ΔΕΗ θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που περιελάμβαναν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. το οποίο δεν εξοφλήθηκε, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ποσά από τους πραγματικά υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Μετά τις εκλογές οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τους «ξεχασμένους» φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ του 2009, ΦΑΠ 2010 και ΦΑΠ 2011).

Πηγή Ημερησία